Olin jo pitkän aikaa halunnut kokeilla tehdä itse hampurilaissämpylöitä, kun sellaiset kaupan valmiit eivät oikein houkuttele. Oli siis aika kääriä hihat ja ryhtyä toimeen. Näpyttelin googleen ”hampurilaissämpylät” ja tartuin heti ensimmäiseen ohjeeseen, joka ruudulle tipahti. Oli iso nälkä, joten puolitoistakertaistin ohjeen. (Oikeasti hampurilaispihvejä oli kuusi, joten sämpylöitä piti saada yhtä monta.)
SÄMPYLÄT
(6 kpl)
1½ dl vettä
3 rkl maitoa
1½ tl kuivahiivaa
1½ rkl sokeria
1½ kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
reilu tl suolaa
25 g pehmeää voita
voiteluun taikinasta jäänyt puolikas kananmuna + tilkka vettä ja päälle seesaminsiemeniä
Kuumenna vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja lisää siihen maito, hiiva ja sokeri. Anna muhia viitisen minuuttia. Vatkaa kananmunat kevyesti vispilällä.
Yhdistä kulhossa jauhot ja suola. Nypi voi joukkoon. Lisää nesteseos sekä vispatut kananmunat. Sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin.
Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa noin 8-10 minuuttia, kunnes taikinasta tulee sileää ja elastista. Taikina on tahmaista, joten voit joutua lisäämään hiukan jauhoja vaivaamisen helpottamiseksi. Mitä vähemmän jauhoja lisäät, sitä ilmavampia sämpylöitä saat!
Pyörittele taikina palloksi ja siirrä peitettynä kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan. Kohota kaksinkertaiseksi, noin 1-2 tuntia.
Jaa kohonnut taikina kuuteen osaan ja pyörittele jokainen sämpyläksi suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tee hampurilaissämpylöistä vähän litteämpiä ja leveämpiä kuin ihan tavallisista sämpylöistä, jotta syöminen on helpompaa.
Kohota sämpylöitä liinan alla lämpimässä paikassa vielä toiset 1-2 tuntia. Voitele kohonneet sämpylät kananmuna-vesiseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä.
Laita uunin alatasolle uunivuoka, jossa on muutama desi vettä. Kuumenna uuni 200-asteiseksi ja paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.