Riisipiirakat

Opettelin tekemään karjalanpiirakoita ensimmäistä kertaa yläasteen kotsan tunnilla, kun eräät kokeneet piirakanpyörittelijä-rouvat tulivat meitä opettamaan. Luulenpa että muuten ei olisi koskaan tullut opeteltua, joten hyvä että tulivat! :)

Karjalanpiirakat ovat aika suuritöisiä ja siksi niitä ei tule tehtyä kovin usein. Mutta silloin kun hommaan ryhtyy ja saa maistaa ensimmäistä uunituoretta piirakkaa, niin on se ehdottomasti kaiken vaivan arvoista – niin hyviä ne ovat. Alla oleva ohje on ollut reseptiarkistoissani jo vuosia, mutten yhtään muista mistä se on peräisin.

AINEKSET
n. 20-40 kpl riippuen siitä minkä kokoisia teet

Täyte
1 l (täys)maitoa
3 dl puuroriisiä
2 dl vettä
2 tl suolaa

Ruistaikina
3 dl vettä
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
n. 4-5 dl ruisjauhoja

Voiteluun
sulaa voita tai margariinia

Puuroa varten kiehauta vesi kattilassa ja lisää suola sekä puuroriisit. Lisää joukkoon maito ja hauduta noin tunnin ajan miedolla lämmöllä. Jäähdytä puuro käsittelylämpöiseksi. (Tein puuron jo leipomista edeltävänä päivänä. Ja tällä kertaa ei muuten kiehunut yli, koska linnottauduin hellan viereen keittiöjakkaralle naistenlehteä lukemaan. ;))

Taikinaa varten sekoita vesi, suola ja vehnäjauhot keskenään. Lisää sekaan ruisjauhot. (Taikina saa jäädä ns. pintakosteaksi.)

Aloita ¼-osalla taikinaa ja loput ¾-osaa voi odotella kelmuun käärittynä, jottei kuivu. Kauli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohuita lättyjä, sen kokoisia kun haluat, ja levitä puuroa niiden keskelle. Rypytä. Paista piirakoita uunin keskitasolla 300 asteessa noin 10 minuuttia. Valmiit piirakat voidellaan rasvalla ja laitetaan liinan alle vetäytymään 10 minuutiksi (erilleen toisistaan etteivät liimaudu kiinni).

Psst! Mukavaa että sivuilleni eksytään, tai tullaan jopa ihan tarkoituksella, nykyään päivittäin. Olisi kiva tietää ketä täällä käy, joten jätä ihmeessä itsestäsi merkki kommentin muodossa! Risut ja ruusut tervetulleita. :)

Advertisement

17 thoughts on “Riisipiirakat

 1. Heissan,
  Eksyin sivuillesi ja kiinnostuin lukemaan kun itse opiskelen leipuri-kondiittoriksi Jyväskylän aikuisopistossa, jos olet sieltä valmistunut meillä on varmasti samat kouluttajat Marjo ja Tarja :)
  Monia blogeja käynyt olen käynyt lukemassa hakiessa inspiraatiota leipomuksiin niin koulussa kuin kotonakin, sinun blogi oli ehdottomasti seuraamisen arvoinen :)

  • Moikka,

   Voi kiitos kommentistasi ja seuraajaksi ryhtymisestä. :) Mitäs olet tykännyt opiskelusta tähän mennessä? Ja valmistutko jo tänä keväänä vai vuoden päästä?

   Itse tosiaan opiskelin myös aikuisopistossa ja Marjo oli kouluttajani, Tarjaa ei silloin vielä ollutkaan remmissä mukana. Jos asiat vain suinkin etenevät haluamani mukaan, niin syksyllä olisi tarkoituksenani lähteä uudestaan Marjon oppiin jatkokoulutuksen merkeissä. :)

   • Heissan,
    Vuoden päästä olis tarkoitus valmistua ja ensimmäinen työharjoittelu alkaisi n. kuukauden kuluttua :)
    Olen tykännyt varsinkin kun työsalipäivät alkoi. Teoriat on miltein käyty.

    Marjohan on meidän pääkouluttaja ja Tarja siinä ohessa, mukana on myös ollut Ruthin leipomosta Hannu, joka on ollut hyvä lisä niin teoriapäiviin kuin työsalipäiviinkin :)

    Toivottavasti jatkosuunnitelmat toteutuvat haluamasi mukaan, toivotan onnea :)

    • Työsalipäivät olivat ehdottomasti koulutuksen paras anti, etenkin kun on tällainen lukupäätön ja parhaiten tekemällä oppiva. :) Oho, tehän saatte istua koulun penkillä pitkän tovin ennen kuin lähdette työssäoppimaan, meillä alkoi sillon aikoinaan eka top-jakso jo maaliskuussa. Tsemppiä opintoihin ja kiitos! :)

     • Ensi syksynä lähdetäänkin aika nopeasti takaisin top-jaksolle kun lomilta tullaan kun rupeaa nämä teoriat olemaan jo paremmalla puolella onneksi :)

      Oletko miten hyvin työllistynyt valmistumisen jälkeen?

 2. Täällä samanlainen oppija että mielummin työsalissa kuin teoriapäivinä penkissä nuokkumassa :)

  Hieman pitkään saadaan istua kyllä, mutta kun elokuussa tullaan takaisin lomilta niin sitten ollaankin vaan vähän aikaa koulussa ja taas päästään työssäoppimaan, joten kun nämä teoriat alkaa olemaan jo paremmalla puolella niin enemmän saa keskittyä ihan käytäntöön :)

  Oletko työllistynyt koulun jälkeen miten hyvin?

  • Tulikin vähän tuplasti kirjoteltua kun otti vanhasta kommentista tekstin mukaan :)

   • Meillä oli ekan vuoden aikana kolme top-jaksoa (suoritin ekassa ja tokassa jaksossa kaksi näyttöä ja viimeiselle jäi yksi). Sit vielä valmistumiskeväänä osallistuin vapaa-valintaiselle yrittäjyysjaksolle, jonka vaihtoehtona oli tavallinen top-jakso. Opiskelutahti on kova, mutta ei se huono juttu ole kun kaikki ns. turha on jätetty pois. :)

    Valmistumisen jälkeen kesän olin työttömänä, jonka jälkeen pääsin pariks kuukaudeks yhteen kahvila-konditoriaan harjottelijaksi. Sit oli muutama viikko väliä ja alotin pitopalvelussa leipuri-kondiittorina, missä vierähtikin mukavasti vuosi. Nyt on työttömyyttä takana puolisen vuotta.. Mutta oon onnellinen että oon sentään tuon reilun vuoden saanu tehdä oman alan hommia – aika moni meidän luokalta kun ei ole saanut missään vaiheessa leipuri-kondiittorin töitä.

    • Meillä tulee 2 top-jaksoa tämän vuoden puolella, ehkä enemmän sitten ensi vuonna. Yrittäjyyttä meille tyrkytetään jokaisessa hiljaisessa välissä ja muutenkin :)

     Meillä ei kaikki edes halua toimia leipuri-kondiittoreina, jotkut ovat tulleet vain ”päivittämään harrastustaan”, jokaisella tietenkin omat motivaatiot opiskeluun, mutta no joo…. en sano enempää :D

     Olen itse tuota työllisyyttä miettinyt kun itse päädyin kouluun jouduttuani entisestä pestistä työttömäksi ja nyt haluaisin näitä hommia tehdä niin paljon kuin vain mahdollista ja en ole alkuperäinen Jyväskyläläinen (Jyväskylässä asumista vajaa vuosi takana) niin kuviot täällä on vielä auki aika laajalti, mutta eiköhän tässä kuviot rupea hahmottumaan kun pääsee top-jaksoille tutustumaan työnantajiin :)

     • Yrittäjyyttä meillekin kovasti tyrkytettiin, mutta mulla oma kahvila siintää muutenkin pikkuruisena haaveena jossain kaukaisessa tulevaisuudessa. Yrittäjyysjakso oli opettavainen sekä kiva kokemus, vaikkakin myös aika rankka sellainen, kannattaa harkita mukaan lähtemistä jos mahdollisuus tulee. :)

      Joo mitä erilaisimpia syitä joiltain löytyi hakea kouluun ja otti itteekin päähän että ko. tyypit veivät opiskelupaikan sellaisilta, joita ihan aikuisten oikeesti olisi kiinnostanut opiskella ja alalla työskennellä.

      Toivotaan todella että työllisyystilanne jyvässeudulla muuttuu parempaan päin siihen mennessä kun teidän luokka valmistuu. Ja top-jaksoilla toki kannattaa jättää parhaansa mukaan jalkaa oven väliin. :)

      • Itselläni myös tuo pieni oma kahvila olis haaveena, mutta toteutus uupuu ja vähän tuo yrittäjyysjakso senkin takia olisi hyvä käydä läpi ja varmasti käynkin sitten ensi kevään puolella :)

       Meillä on jo 3 lopettanut, mutta ainakin 2 ”opiskelijaa” on vaan ”päivittämässä harrastustaan” :/

       Toivottavasti parantuis tai sitten olen valmis lähtemään kyllä Pieksämäki-Varkaus akselille jossa taitaa olla vielä huonompi tilanne ellei Moilaselle ole menossa töihin :) Tuo teollinen ”leivonta” ei kiinnosta kyllä yhtään, pieneen konditoriaan olisi mukava päästä töihin jos ei ihan omaa tule pistettyä pystyyn :)

       Mukavaa kun tänään vaihtui jakso ja vaihtui leivottavat työsalissakin ja ensi viikolla 4 päivää putkeen salissa, joka on meille hyvin harvinaista herkkua kun nuorisopuoli saa parhaat päältä ja me sitten rippeet.

       • Okei. :)

        Meillä taisi luokkakoko pienentyä jostain viidestätoista noin kymmeneen koko puolitoistavuotisen aikana ja heistäkään ei kaikki olleet virallisesti edes lopettaneet, vaan kävivät koulussa silloin kun huvitti, eli harvoin. Motivaatio huipussaan!

        Muakaan ei tehtaassa työskentely kiinnosta pätkän vertaa, vaan nimenomaan olisi kiva päästä töihin johonkin pieneen leipomoon/konditoriaan jossa oikeasti saisi tehdä käsillään. En nimittäin ole koulua käynyt, jotta pääsen painamaan nappia liukuhihnan viereen, paistamaan raakapakasteita tai tekemään hyydykekakkuja valmismixeistä.. Oikeat raaka-aineet kunniaan! Oman yrityksen kun pistäisi pystyyn, niin saisi tehdä ja toimia juuri niinkuin mieli tekee – se olis mahtavaa. :)

        • Meilläkin ensimmäinen lopettanut haki vaan johonkin kun piti jossain koulussa olla kirjoilla ja kävi kerran viikossa ettei koulu lähde etsimään häntä mistään. Ihme vaan että aikuispuolelle tuommoisiakin pääsee ja muutenkin meidän ikähaitari alkaa 19-vuotiaasta joka ei mun mielestä vielä aikuispuolelle kuulu.

         Aika paljon opetus on keskittynyt teolliseen leivontaan. Muistelin että joskus kauppaoppilaitoksen ajoilla olen perustanut paperilla nettikahvilan niin sitä ajatusta pitäis lähtee päivittämään :) Varmasti yrittäjyysjakso antaa vähän osviittaa itellekin millaista se olis ja mun unelma vielä olis että työtilat vois olla kodin yhteydessä kun perhettä haluaa perustaa, pystyy olemaan kotona mahdollisimman paljon :) Mutta aika näyttää miten lähtee muotoutumaan.

         • Ja hänen kaltaisensa sit vielä valittiin motivoituneempien hakijoiden joukosta, just joo.. :|

          Kotileipomosta olen itekin joskus vähän haaveillut, mutta en tiiä olisiko mulla sitten aina sellainen fiilis että on töissä, sen puoleen koen et olisi parempi työskennellä ihan jossain muualla. Mutta aika tosiaan näyttää mistä sitä itse kukin itsensä tulevaisuudessa löytää. :)

          • Meitäkin oli yli 50 hakijaa ja sitten tuommoisia mentiin valitteen :) No meitä oli n. 20 kun aloitettiin ja nyt sitten alkaa tippumaan porukkaa, ei se ole huono juttu ollenkaan jos saadaan karsittua oikeanlaista porukkaa.

           Eihän sitä tiedä miten sitä tulee tulevaisuudessa työskenneltyä, mutta aika näyttää ja tuo kodin yhteydessä työskentely on ollut unelmana sen oman kahvilan rinnalla :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s