Näin joulun aikaan on kiva tehdä itse pieniä makeita lahjoja läheisille annettaviksi. Kermaruusun blogista löytyy jos jonkinmoista, toinen toistaan ihanampaa, karkki- ja konvehtiohjetta, joista itse valitsin nämä pehmeät kermakarkit kokeiltavaksi. Ohje vaikutti helpolta eikä vaatinut lämpömittaria, ja kun kaapista sattui löytymään salmiakin ja mansikan makuisia makusiirappeja, niin ohjeeseen oli helppo tarttua. Tein kumpaakin makua yhden annoksen. (Ja koska kermaa jäi, niin tein vielä salmiakkisia vähän lisää, joista tuo kuvakin on otettu.)
Näitä tulee tehtyä varmasti uudestaankin, sillä eivät vaadi kummoisia aineksia (vaaleaa siirappia voi laittaa yhteensä ½ dl, jos ei omista tai löydä makusiirappeja). Ihanan pehmeitä ja tahmeita, ja tuoksu kuin suoraan lapsuuden kermakarkeista, joita äitini joskus teki. Mansikan makua ei välttämättä tunnistaisi ellei tietäisi, salmiakki sen sijaan oli tunnistettavampi.
Yksi iso lasipurkillinen sellofaaniin kääräistyjä nameja päätyi keskiviikkona työnantajilleni joulu- ja läksiäislahjaksi. Toisen purkillisen vien avomiehen äidille ja hänen miehelleen – vietämme jouluaaton heidän luonaan mukavan yhdessäolon, sekä tietenkin jouluaterian ja -saunan merkeissä.
AINEKSET
2½ dl kuohukermaa
100 g sokeria
⅓ dl vaaleaa siirappia
½ dl makusiirappia
Mittaa kattilaan kerma, sokeri ja vaalea siirappi. Keitä seosta koko ajan sekoittaen noin 20 minuuttia. Lisää makusiirappi ja keitä vielä noin 10 minuuttia, tai kunnes seos sakenee. Tee testi; jos tippa seosta jähmettyy kylmässä vedessä lasissa, on massa valmista. Kaada massa leivinpaperoituun astiaan tai silikonimuotteihin (käytin noin 12x12cm-kokoista pakastusrasiaa). Laita kylmään jähmettymään (ja leikkaa paloiksi).