Tänään on hiihtolomaviikkoni ainoa päivä kun minulla ei ole mitään erityistä tekemistä tai ohjelmaa sovittuna, ja kun en ihan täysin toimettomanakaan viitsi makoilla niin pyöräytin muutaman pellillisen porkkanasämpylöitä.
Resepti on peräisin koulukirjastamme.
AINEKSET
noin 25 kpl
5 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
15 g suolaa
25 g siirappia
20 g margariinia
noin 950 g vapaavalintaisia jauhoja (itse käytin kokojyvä sämpylä- ja vehnäjauhoja)
150-250 g hienoa porkkanaraastetta
Liuota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen (tai sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja sitten reilusti kädenlämpöisen veden joukkoon) ja lisää suola, siirappi, margariini ja porkkanaraaste. Alusta jauhoja joukkoon vähitellen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Kippaa taikina jauhotetulle pöydälle ja anna sen levätä peitettynä 15 minuuttia.
Paloittele taikina 60 gramman palasiksi (tai minkä kokoisia sämpylöitä haluatkaan) ja pyörittele. Asettele sämpylät leivinpaperoiduille pelleille ja anna kohota peitettyinä vedottomassa paikassa kaksinkertaisiksi.
Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.