KAKKUTÄYTTEITÄ
Täytteet on mitoitettu normaalikokoisen (ø 22-24 cm) kakun yhteen väliin.
Itse noudatan yleensä aina täytekakkuja tehdessäni kolmen päivän kaavaa; ensimmäisenä päivänä paistan kakkupohjan, toisena päivänä täytän ja kolmantena päivänä kuorrutan sekä koristelen kakun.
Diplomaattikreemi
2 dl vispikermaa
2 dl kylmää vettä
1 dl vaniljakreemijauhetta
Vispaa vaniljakreemijauhe veden joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kreemi sekä vaahto keskenään tasaiseksi massaksi.
Kinuskikastike:
1½ dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
Kerma-tuorejuustovaahto:
1½ dl kuohukermaa
75 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ liivatelehteä
2 rkl vettä
50-75 g (jäisiä) puolukoita
Mittaa kinuskikastikkeen kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä kylmässä vesihauteessa ja siirrä jääkaappiin. (Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta, tee siis kastike mielellään jo edellisenä päivänä.) Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi täydellä teholla sähkövatkaimella. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita täytteeseen. Levitä täyte kostutetun pohjan päälle ja ripottele puolukat täytteen joukkoon. Hyydytä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
125 g Kick-karkkeja tai -patukoita
1½ dl kuohukermaa
1¼ dl Flora Vispiä tai vispikermaa
(tarvittaessa ¼ dl vaniljakreemijauhetta jämäköittämään)
Pilko Kick-karkit pieniksi paloiksi ja laita kuohukerman kanssa teflonpintaiseen kattilaan. Keitä, kunnes karkit ovat sulaneet kermaan. Kaada seos vaahdotusta varten kulhoon ja anna olla jääkaapissa, kunnes kastike on täysin kylmää. (Tee kastike mielellään siis jo edellisenä päivänä.) Vatkaa kylmä lakritsikastike jämäkäksi vaahdoksi. Vaahdota myös Flora Vispi tai vispikerma. Yhdistä vaahdot varovasti nuolijalla sekoittaen. Levitä täyte kakkupohjan päälle.
Lime
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g maitorahkaa
4 liivatelehteä
2 limen raastettu kuori
6 rkl limemehua (n. 3 limen mehu)
4 rkl tomusokeria
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen noin 10 minuutiksi. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, rahka sekä limenkuoriraaste. Kuumenna limemehu lasissa mikrossa ja liuota vedestä puristetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Makeuta tomusokerilla. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Marja
250-300 g marjoja oman maun mukaan (myös pakastetut käy)
2 dl vispikermaa
125 g maitorahkaa
½ dl vaniljakreemijauhetta
(sokeria maun mukaan)
Soseuta marjat ja vaahdota kerma. Sekoita vaahdon joukkoon marjasose, rahka ja vaniljakreemijauhe. Lisää sokeria tarpeen mukaan. Levitä täyte kakkupohjan päälle. (Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, niin kuumenna niitä ensin kattilassa vesitilkassa viitisen minuuttia. Sen jälkeen valuta, jäähdytä ja soseuta.)
Omena-mansikka-valkosuklaa
noin 200 g omenahilloa tai -sosetta
noin 200 g tuoreita mansikoita
Valkosuklaamousse:
2 dl vispikermaa
125 g valkosuklaata
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sulata suklaa kulhossa vesihauteessa ja sekoita varovasti vaahdon joukkoon. Leikkaa mansikat siivuiksi. Levitä kakkupohjalle hillo ja asettele sen päälle mansikkasiivuja vieri viereen. Levitä päälle valkosuklaamousse. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Persikka
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (250 g) maitorahkaa
1 tlk (470 g) persikan puolikkaita sokeriliemessä
4 liivatelehteä
3 rkl sokeria
Valuta persikat ja ota niiden lientä talteen ½ dl. Soseuta persikat sauvasekoittimella. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto, rahka ja persikkasose. Makeuta. Kuumenna persikoiden liemi ja liuota liivatteet siihen. Sekoita liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Puolukka
2 dl vispikermaa
125 g maitorahkaa
1,5 dl itse tehtyä puolukkahilloa/sosetta/survosta
½ dl vaniljakreemijauhetta
Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka ja puolukkahillo hyvin sekoittaen. Makeuta vaniljakreemijauheella. Levitä täyte pohjan päälle ja annan hyytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Sitruuna
3 liivatelehteä
½ sitruunan kuori ja mehu (n. 3 rkl)
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 prk (á 150 g) Valion aurinkohedelmät -jogurttia
½ prk (á 250 g) maitorahkaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 valkuaista
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Pese sitruuna, raasta kuori ja purista mehu. Sekoita keskenään tuorejuusto, jogurtti, rahka, sitruunankuoriraaste ja sokerit. Vaahdota valkuaiset. Kuumenna sitruunanmehu mikrossa ja sulata liivatelehdet siihen. Sekoita täytteeseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto nuolijalla varovasti käännellen. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa vähintään muutama tunti.
Suklaa
2 dl vispikermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
130 g suklaata oman maun mukaan
(vanilliinisokeria)
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Sulata suklaa liedellä vesihauteessa. Lisää suklaa vaahdon joukkoon ja sekoita tasaiseksi, makeuta halutessasi vanilliinisokerilla. Levitä täyte kakkupohjan päälle.
Valkosuklaa-mango-lime
1 prk (á 220-225 g) säilykemangoviipaleita
2-3 liivatelehteä
1 limetin raastettu kuori ja puristettu mehu
1 prk (á 200 g) Valion valkosuklaa-limerahkaa
1 dl vispikermaa
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Valuta mangoviipaleet ja soseuta ne sauvasekoittimella. Mausta sose limetin kuoriraasteella ja sekoita joukkoon rahka. Vaahdota kerma. Kuumenna limettimehu ja liuota siihen vedestä puristetut liivatteet. Anna jäähtyä hetki. Valuta liivateseos ohuena nauhana sekoittaen rahkaseokseen ja nostele joukkoon kermavaahto. Kaada täyte kakkupohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa vähintään muutama tunti.