Luvassa valmistujaiskahvittelujeni tarjottava nro 3, eli lohisolttikset.
Tein solttikset ohjeen mukaisesti itse tehtyyn voitaikinaan ja kuten arvata saattaa niin voitaikina oli huomattavasti haastavampaa valmistaa kotona kaulinta käyttäen, kuin koulussa kaulauskoneella. Täytynee siis vielä joskus kokeilla uudemman kerran, josko saisin paremmat voikerrokset aikaiseksi. Taikinaa vääntäessäni kävi myös mielessä, että sekoitettava voitaikina kävisi näihin yhtä hyvin, mutta olisi helpompi tehdä. Ja jos oikein laiskottaisi, niin markettien pakastealtaatkin on toki keksitty. ;)
AINEKSET
n. 40 kpl
Perustaikina
5 dl vettä
15 g suolaa
25 g sokeria
50 g hiivaa
100 g kananmunia
15 g voita
950 g vehnäjauhoja
Kaulintaan
300 g voita
Täyte
400 g pippurituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g kylmäsavulohta
50 g emmental-juustoraastetta
½ tl sitruunapippuria
1 tl tilliä
Pinnalle
emmental-juustoraastetta
Ota voi huoneenlämpöön. Sekoita kylmään veteen perustaikinan muut aineet.
– Kauli taikinasta n. 30 cm x 30 cm levy ja asettele voi ohuen ohuina siivuina lomittain vinoneliöksi sen keskelle (vaihe 1).
– Taita taikinan kulmat voin päälle ja painele hyvin kiinni (vaihe 2).
– Kauli taikina 10-12 mm:n vahvuiseksi matoksi ja taittele 1 x 3 (vaihe 3). Taittoja tehdessä ylimääräisiä jauhoja kannattaa harjata taikinan päältä pois.
– Kauli taikina jälleen 10-12 mm:n vahvuiseksi ja taittele nyt 1 x 4 (vaihe 4). Anna taikinan levätä kylmässä 15 minuuttia.
– Kauli levännyt taikina taas 10-12 mm:in ja taittele 1 x 3, eli samoin kuin vaiheessa 3. Anna taikinan levätä kylmässä 1 tunti.
Valmista täyte sekoittamalla pieneksi pilkottu kylmäsavulohi ja täytteen muut aineet tuorejuustojen joukkoon tasaiseksi täytteeksi.
Kauli levännyt taikina 2½ mm:n vahvuiseksi matoksi ja leikkaa matto 25 cm:n levyisiksi nauhoiksi. Levitä täyte nauhoille tasaiseksi kerrokseksi ja rullaa tiiviisti. Leikkaa rullat paloiksi (n. 40 kpl) ja aseta palat pellille ”häntä” alle vedettynä. Painele solttikset alas, anna kohota, voitele kananmunalla ja ripottele juustoraastetta pinnalle. Paista 200-210 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Kiitos tästä ohjeesta! Minulla ollutkin voitaikinan teko to do-listalla… :)
Eipä kestä, toivottavasti saat taikinan onnistumaan paremmin kuin allekirjoittanut. :)